Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας...


Ρε σεις, ο Σεφέρης, αναφώνησε ο μαθηματικός μας στο λύκειο Θεοχαρόπουλος, προσπαθώντας να μας διδάξει κατι παραπάνω απο τα βαρετά μαθηματικά. Δεν τα καταφερε τελικά το παλικάρι, αφενός γιατι δεν το κατειχε το αθλημα, αφετέρου γιατι όταν ξεστόμισε την εκφραση, μια τεράστια ποσότητα σάλιου ξέφυγε απο το στόμα του καταλήγοντας στην μπλούζα του, τροφοδοτώντας μας με μια στιγμη αλήστου μνήμης (και γέλιου). Τα χρόνια πέρασαν, εγινα και εγώ μαθηματικός, φαντάρος (μάχιμος), και σήμερα ακουσα σε μια ραδιοφωνικη εκπομπη ότι συμπληρώνονται 26 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ποιητη. Το πρώτο μου post λοιπον αφιερώνεται στον Σεφέρη.
Ο Γιώργος Σεφέρης(φιλολογικό όνομα του Γεωργίου Σεφεριάδη) γεννήθηκε το 1900 στη Σμύρνη και πέθανε το Σεπτέμβρη του 1971. Αυτά ως προς το βιογραφικό του.
Ο Σεφέρης δεν είναι ευκολος ποιητής αλλά δεν ειναι σκοτεινός ('οπως πολλοί νομίζουν). Η γλώσσα που μιλά είναι δύσκολη, στη γλώσσα όμως αυτή η φωνή του είναι καθαρή και απερίφραστη.Εχεις την εντύπωση πως πέτυχε την καίρια έκφραση, που δεν μπορεί να ειπωθει αλλιώς.Αυτό ειναι το πιο αξιαγάπητο στην ποίηση του, η απλότητα που φτάνει στη θερμότητα μιας εξομολόγησης.
Η ποίηση του δεν είναι βέβαια χαρούμενη.Είναι απαισιοδοξη και μελαγχολική. Εχει τη θλίψη του ανθρώπου που συλλογίζεται πολύ πάνω απο τα ανθρώπινα.Οστόσο η διάθεση αυτή δεν οδηγει στην άρνηση ή στην καταστροφή.
Για όποιον ενδιαφέρεται αλλά βαριέται να διαβάζει
Για όποιον ενδιαφέρεται και του αρέσει να διαβάζει
Ο κόσμος είναι απλός....

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εν έχεις υπόθεση υπερμάχιμε φαντάρε της κακιάς ώρας!
Τώρα έχω μάθημα γι' αυτό θα συνεχίσω το κράξιμο άλλη ώρα.
Υγειένεται!

apostolo είπε...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλε! μου έκανες τρελό ποδαρικό.Αν έγραφες κάνα καλό λογο θα 1προβληματιζόμουν!!Να σαι καλά

Ανώνυμος είπε...

χαιρε απο τον ανεμοδαρμενο φανταρο που γραφει με τρομο ψυχησ σε ωρα υπηρεσιασ.ο τιτλοσ σου ειναι τσακιρ.μιασ και μιλαμε για ποιηση η βικυ προτεινει το 'γραμματα σε ενα νεο ποιητη' του μοναδικου rilke!το διαβασε αρχισε να φιλοσοφει και μου εβαλε τα γυαλια.σκεφτεται μαλιστα να σου το χαρισει επειδη σε θεωρει νεο ποιητη(τα
χαζα)!διαβαστε ποιηση...κανει καλο στουσ φανταρουσ!κραταει κλειστεσ τισ τελαμωνεσ και το μυαλο ζωντανό!σε μενα ομωσ δεν πιανει.

Ανώνυμος είπε...

όλα γύρω σου γυρίζουν είπε κάποιοσ επίσης μεγάλος αλλά όχι τριμέγιστος......ο μικρόσ σοκολα μετά από πολλές ώρες νικής και χαράς σε χαιρετά!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

γιε μου που πασ; μανα θα παω στα mlrs. η φραση 'εν την παλευκω'... δεν αρκει να περιγραψει την απολυτη ψυχικη καταβαραθρωση του ελληνα μαχιμου φανταρου φιλου σασ.λιγο κινητο internet και λιγο τηλεφωνο η ζωη που μου απεμεινε.

Ανώνυμος είπε...

Kι όταν σου πούν να με πυροβολήσεις
χτύπα με αλλού
μη σημαδέψεις την καρδιά μου.
Kάπου βαθιά της ζεί το παιδικό σου πρόσωπο.
Δεν θάθελα να το λαβώσεις.

apostolo είπε...

Για να καταλάβετε τι φίλους έχω!!Ενας κ ενας!!
Ρε βικυ με συγκλόνισες. Τι βαθος σκέψης-εκφρασης ήταν αυτό?Είμαι περήφανος που θα γίνω κουμπάρος σου...
πως αντιστρεφονται οι ρόλοι: ο ποιητης-θεωρητικος του είδους Δάκης να εκφράζεται τόσο ρηχά και η ορθολογιστρια-ρεαλίστρια βίκυ τόσο ποιητικά.κατι δεν παει καλα...
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΛΑΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ.-

kar είπε...

Καλορίζικο παλικάρι το μπλογκ σου!
Έκανες πολύ προχωρημένο μπάσιμο με ποίηση (Ρε σεις... ο Σεφέρης). Αναμένουμε ανάλογη συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

Παλικάρι τα λόγια είναι περιττά, μα κι η σιωπή αβάστακτη.Θα βγω λοιπόν και θα σου γράψω δυο λόγια, καιίσως να μπορέσεις να νοιώσεις την βαθιά ριζομαίνει και μαύρη ψυχή ποθ τόσα χρόνια κουβαλάω.Ποτέ ότι και αν κάνεις δε θα μπορέσεις να ξεχωρίσεις ένα κουρασμένο από ένα πικραμένο γιατί και οι δύο είναι ταυτόχρονα κουρασμένοι και πικραμένη, ο πρώτος γιατί τον πικρένει η κούραση και ο δεύτερος γιατί τον κουράζει η πίκρα.................Συχώραμε παλικάρι που δε σου γράφω ποίηματα στόιχους και τραγουδάκια, μα μόνο τούτο το μικρό και απλό μπορώ να σου προσφέρω....μια κατάθεση ψυχής...σε ένα φίλο που απέκτησα και θα κρατήσω για πάντα, και η φιλία παλικάρι δεν ξεχνιέται όπως τα τραγούδια και τα ποιήματα αλλά είναι παντοτινή...Ίσως να ξαναγράψω ίσως και όχι αλλά δεν έχει σημασία...τα λόγια φενάκι, η καρδιά κομμένη στα δυό, η ζωή πικρή και άχαρη, αλλά να τη πετιέται από ξαρχής και ανδιεύει και φουντώνει....δε θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη...Ευριπίδης

Ανώνυμος είπε...

Vassiliki όλα τα λεφτά...
http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Poems&act=details&poem_id=20629

Ευριππίδη χειμώνιασε!

Ανώνυμος είπε...

το ευριπίδης με ένα π, όχι με δύο!!!!!

Evripidis Themelis είπε...

αυτά για σήμερα!!!!!!!!!

Evripidis Themelis είπε...

παλικάρι δες βγες λιώσε και πες... έχει και συνέχεια

ethemelis.blogspot.com

+poulia είπε...

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΡΕ ΣΙΛΒΕΡ.
ΔΕΝ ΝΙΩΘΩ ΑΠΟ ΠΟΙΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΛΕΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ...
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΥΚ ΟΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ...
ja, ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΣ...

desa είπε...

Γίγαντα της τιμημένης εακιάς, φόβε και τρόμε της αντίπαλης άμυνας, τεράστιε silver καλως ήρθες στον κόσμο των μπλογκερς. Απο ποίηση ούτε εγώ νοιώθω. Μάχιμος και αεροπόρος γίνεται? Μάλλον όχι. Μάχιμοι ήμασταν εγώ και ο καρ, με τα χακί στον Έβρο. Καλορίζικο το μπλογκ σου λοιπόν και πολυδιαβασμένο.

Evripidis Themelis είπε...

παλικάρι τα λόγια είναι πολλά και η πίκρα μεγάλη....τα λάθη που υπάρχουμε δεν είναι εσκεμένα αλλά επιβεβλημένα!!!!είναι βαριά βαριά η μονα....ξια...

+poulia είπε...

ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΣΙΛΒΕΡ, ΕΦΟΣΟΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕΣ ΜΕ ΠΟΙΗΣΗ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΦΕΡΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΗ "6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΝΗΣΟ"
...ΠΩΣ ΝΑ 'ΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΕΚΕΙ
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ 'ΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ
ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ...

Ανώνυμος είπε...

Ε λοιπόν ναι ρε +! Αυτός που φαντάζεσαι είμαι...Μεγάλη συγκίνηση επήλθε αναγιγνώσκωντας τον τίτλο "6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΝΗΣΟ". Πίσω στην δουλειά τώρα... Υγεία σε όλους.

Κράτα Δάκη!

Ανώνυμος είπε...

προσπαθω ρε γιαννη. συγχαρητηρια και για τον αριστειδη το νεοτερο. λιγεσ ωρεσ πριν ενα ακομη 3-6... προσπαθω. λιγεσ μερεσ πριν την παρελαση στην ξανθη μπροστα στον παπουλια προσπαθω, λιγεσ μερεσ πριν τα 12ημερα σχοινακια προσπαθω,λιγουσ(χα χα!) μηνεσ πριν τα λελε μου προσπαθω να κρατησω.
κρατα και συ γερα πατερα τα οικογενειακα βαρη.

apostolo είπε...

* τρεισμεγιστε desa, αεικινητε υπερασπιστη της αμυνας και των τερμάτων, υπερμαχιμε (πρωην)φανταρε σε ευχαριστω. Η μαχημοτητα δεν πάει με το όπλο.Υπάρχουν μαχιμοι και στην αεροπορια,πιστεψε με (το αν ανήκω σε αυτους ειναι άλλη ιστορία)
*gkarvoun το 49,00045673% του εαυτου μου σε στηρίζει απόλυτα.Πλειοψηφία απο μένα δεν θα λάβεις πάντως.Θες και ισχυρές κυβερνήσεις,τι να σου κάνω.Ετσι είναι οι αδυναμίες!!!
*πουλια σε παρακαλώ να με στείλεις το ποιημα σου για να πάρει τη θεση του δίπλα στο Σεφέρη.Εκει του αρμόζει.Θα παραθεσω τον πιο συγκλονιστικο στιχο:

"Ομως να μην ξεχνιόμαστε
επιστροφή στο τώρα,
πες μου πως να μην σκέφτομαι
του γυρισμου την ώρα..."

"θΑ ΚΆΝΩ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΈΛΩ
ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΣΩΣΤΟ"
(η +πουλιά όταν έλεγε λίγα,πολύ λίγα.... )

kar είπε...

παλικάρι, καρ είσαι... λες πως θες 100%, ενώ στην ουσία δεν θες τίποτε. Και αν κάτι θες, δε ξέρεις τί!!!
Είναι πλέον λαική απαίτηση για δημοσίευση μέρους ποιητικής συλλογής +